1 jan. 2011

Operations

Eftersom Virtuell helikoptertransport efterliknar verklighetens uppdragsbaserade stil så har vi valt att låta varje enskild medlem själv hitta på uppdrag, antingen åt sig själva eller åt andra medlemmar.

Uppdragen
Uppdragen skall dock falla i en av de tre kategorierna som vi har, HEMS som är medicinska uppdragen, dvs. ambulansuppdrag. Search and rescue, SAR-uppdrag som i mångt och mycket är sjöräddningsuppdrag i olika skepnader. Den sista gruppen är mer fri då den involverar olika transportuppdrag, olika typer av lyftuppdrag, övervaknings- och besiktningsuppdrag.

Principen är dock enkel, du som pilot hittar själv på uppdraget, planerar och genomför det och fyller sedan i en pirep på hemsidan.

Du kan även själv välja vilken typ och bas du primärt kommer att använda, dock är det fritt att både flyga andra typer av flygningar och helikoptrar.

Det vi begär av dig är att du flyger minst ett uppdrag var sjätte månad.

Flyga online
Om du vill flyga online via antingen Vatsim eller IVAO så är uppmuntrar vi givetvis till det.

Google maps för planering
Ett tips för planeringen av din flygning är att använda google maps. Här kan du högerklicka och släppa en lat/lon tag som du sedan kan konvertera med den här sidan för att få den i minuter och sekunder snarare än decimalformen som google maps har. Själv lägger jag sedan in punkterna i fsnav.

Kvalifikationer
En framtida tanke är att vi ska ha olika sorters Kvalifikationer beroende på vilken typ av uppdrag man väljer att flyga. Detta är dock under utarbetning.

Intressant läsning
Det finns en del intressant läsning kring utvecklingen av ambulanshelikoptrarna i Sverige, bland annat en rapport av Bosse Ek (1999). Ambulanshelikopter i Jämtland.

Vill du läsa mer på nätet kring helikoptrar reckomenderar jag Professional Helicopter Pilot Guide som går att hitta i sin helhet här. Den fokuserar mestadels kring användandet vid brandbekämpning men är rätt intressant läsning.