5 okt. 2010

Kustbevakningen

Som en del i att variera vår verksamhet så kommer vi framöver även att erbjuda våra piloter möjligheten att flyga uppdrag för Kustbevakningen. Till skillnad från våra andra inriktningar så kravs det dock viss utbildning för detta.

I likhet med den riktiga Kustbevakningen går man in som Kustbevakningsaspirant. Efter att man har klarat ett teoretiskt prov (öppen bok, dvs. man får leta upp svaren på nätet) så uppgraderas du till Kustuppsyningsman vilket är den grad du har under den teoretiska utbildningen som i vårt fall pågår under 6 månader och som innefatta minst 5 uppdrag. Efter avslutad praktisk utbildning erhåller du graden Kustbevakningsassistent.

Du kan sedan avancera vidare i systemet till Kustbevakningsinspektör efter att du har flugit 100 uppdrag och har minst 500 flygtimmar i kustbevakningens regi dock så sker utnämningen även på merit vilket innebär att det inte sker per automatik när du har fullföljt kraven på uppdrag och flygtid.

I Kustbevakningen flyger du ett flertal olika uppdrag, från sjöövervakning, kontroll & tillsyn, brottsbekämpning, räddningstjänst samt civil sjöinformation. Mer kring uppdraget går att läsa nedan:

* Kustbevakningens uppdrag
* Förordningen (2007:853) med instruktion för Kustbevakningen
* Regleringsbrev 2012
* Kustbevakningens strategiska mål